Как да постигнете целите, които си поставяте за новата година

 photo shutterstock_111210701_zpswgkejmsq.jpg

“Нова година, нов късмет”- стара, изтъркана фраза, в която обаче все още всички вярват. Настъпването на новата година е време за равносметка- така както всяка фирма изчислява постижениета си, приходите, разходите и загубите, така и все човек е добре да направи равносметка в личен план за изминалата година.

Попринцип всеки нов ден може да е ново начало и да е подходящо за промяна. И в повечето случаи като погледнем назад виждаме малките и големите промени, които сме направили в живота си. Но, новата година определено се приема от повечето хора като идеалния момент да направите промяна и да започнете нещо ново. Ето как тази година да си поставите цели и да ги постигнете:

1.Имайте ясни цели

Замислете се за това какво наистина искате да постигнете в близко бъдеще. Разбира се всички искаме любов, пари, да изглеждаме добре, да отслабнем и т.н., но ако мислите за всичко на куп ще ви е трудно да постигнете каквото и да е било. Подрете приоритетите си и какво най-много искате да ви се случи точно през тази година.

2.Бъдете конкретни

Някои хора си казват “ще отслабна”, но с колко килограма и до кога? За да постигнете нещо трябва да имате конкретна реална цел и определена дата за постигането й. Желания от типа “ще забогатея” или “ще направя успешен бизнес” са много общи. Какъв бизнес ще правите? Кога ще го започнете? Каква печалба трябва да изкарате първите 3,6 и 12 месеца? Трябва ви някакъв краен срок иначе няма да намерите мотивация да се задействате.

3.Напишете целите си на лист хартия

Важно е да напишете целите си на лист, защото така те ще бъдат максимално конкретни. Едно е да правите планове в главата си, а друго е да трябва да ги изпишете. Може да направите и “табло с визуализации” с картинки на неща, които искате да имате и да постигнете- неща, които ви вдъхновяват.

4.Хората, които никога не се провалят са тези, които никога не вдигат високо летвата

Бъдете реалисти. Добре е да мислите, че няма невъзможни неща (защото това е така), но когато си поставяте конкретни цели не се изхвърляйте- единствено ще се разочаровате. Например, ако дохода ви е 1000 лева на месец, да си поставите за цел до края на март да изкарате 1 милион е абсурдно. Разбира се, че може да мечтаете и да имате цели и за далечното бъдеще, но знайте че пътя на постигането им е дълъг и не е лесен- за да постигнете нещо голямо в бъдеще, трябва да преминете много малки изпитания в настоящето.

5.Бъдете благодарни

Бъдете благодарни за това, което имате до момента. Не се оплаквайте и не мрънкайте, ако нещата не ви се получават веднага. Самосъжалението, страха и ниската самооценка са най-големите ви врагове. Замислете се за нещата, които имате- здраве, семейство, дом или друго ценно за вас нещо и бъдете благодарни за това.

Автор: Мартина Манолчева

Вашият коментар